Tandtråd - Användning

Lider du av dålig munhygien? Då kan tandtråd vara ett exempel på tandvårdsprodukter som kan hjälpa mot besvär med tänderna. Här får du tips på hur användningen av tandtråd kan gå till och vilka hjälpmedel du ska införskaffa dig.

Hur använder man tandtråd?

För att tandtråd ska fungera effektivt måste du spänna tråden. Linda den några varv runt pekfingrarna och greppa med tummarna för att hålla fast tråden för att styra den enklare. Det finns några alternativa tekniker där man till exempel knyter ihop tandtrådens ändar till en ring eller använd en tandtrådshållare. Med en tandtrådshållare kan du fästa tråden i den och du får ett stabilt grepp. I slutändan är det viktiga att tråden är spänd och kan styras in där man vill rengöra. Vid rengöringen sågar man sig försiktigt ner mellan tänderna i området där de står i kontakt med varandra. Anledningen till att vara försiktig är för att vara skonsam mot tandköttet.

Luta gärna tråden en aning för att rengöra djupare ner. Tandtråden förs sedan upp och ner längs tandytan från toppen av tanden ner till tandköttet och tillbaka. Tryck först mot den ena sidan och därefter mot den andra. Skölj sedan av tandtråden eller byt till en ny ren del av tråden. pprepa processen tills alla tänder är behandlade.

Tandtrådshållare - Bra hjälpmedel

Vissa tycker att det är svårt att rengöra med tandtråd. För att bli duktig på detta krävs det en hel del träning och en korrekt teknik. Om du vill ha hjälp att komma åt bättre, finns det någonting som kallas för en tandtrådshållare. Det är en hållare av plast som passar för tandtråd och ser till att den är spänd utan att du behöver linda tandtråden runt fingrarna. Med hållaren blir det enklare att göra rent under en längre tid in i munnen. Det finns produkter för tandtråd som består av hållare med tandtråden förmonterad, men dessa är avsedda för engångsbruk. En sådan lösning är mycket smidig för bekväma människor som vill ha rena och friska tänder.